Επονιτών 7, Κάτω Καλάμάκι - Άλιμος
Τηλ. Συλλόγου
+30 211 117 9425
24 / 7 / 365

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟΓΟΕΪΚΩΝ

Τα συνηθέστερα προβλήματα των μονογονεϊκών οικογενειών και τα προβλήματα των παιδιών.

Τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονείς είναι

 1.Οικονομικά 2.Εργασιακα

3.Κοινωνικά.  4.Ψυχολογικά

Τα προβλήματα αυτά σε ένα επίπεδο αφορούν τους μονογονείς και σ’ ένα άλλο επίπεδο αφορούν τα παιδιά τους.

Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μονογονείς

Ο μονογονέας εκ των πραγμάτων καλείται να αναλάβει να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των πρακτικών, οικονομικών και μορφωτικών αναγκών των παιδιών. Αυτές οι ευθύνες, σε συνδυασμό με την απουσία δεύτερου εισοδήματος στον οικογενειακό προϋπολογισμό καθιστούν τις μονογονεϊκές οικογένειες μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που κινδυνεύουν από τους ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι επιπτώσεις των οικονομικών πιέσεων που δέχεται ο μονογονέας εξαρτούνται, τόσο από τη συνεισφορά του πρώην συντρόφου αλλά και του οικογενειακού και άλλων κοινωνικών δικτύων βοήθειας, όσο και από τις προνοιακές ρυθμίσεις και κρατικές παροχές, όπως επιδόματα, δάνεια κ.λ.π. Οι δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας, το ψηλό κόστος φύλαξης και φροντίδας των παιδιών και τα δύσκολα ωράρια εργασίας είναι μόνο μερικά από τα ενδεχόμενα προβλήματα του μονογονέα.

Τα κυριότερα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα των μονογονεϊκών οικογενειών ανάλογα με το είδος μονογονεϊκής οικογένειας.

Συχνά η απουσία ψυχολογικής στήριξης, το αρνητικό κοινωνικό στίγμα και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν συχνά προβλήματα για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι η έλλειψη διαμοίρασης ευθυνών και ο διπλός ρόλος που καλείται να παίξει ο μονογονέας, να λαμβάνει αποφάσεις και να αντιμετωπίζει μόνος του ότι προκύπτει με όλες τις δυσκολίες. Δυσκολίες μπορεί να παρουσιάσει και στις διαπροσωπικές του σχέσεις, ιδίως στις σχέσεις με μετέπειτα συντρόφους. Υπάρχει ο κίνδυνος ο μονογονέας να γίνει ιδιαίτερα υπερπροστατευτικός και να εκδηλώσει εξάρτηση από το παιδί του εμποδίζοντας την ανεξαρτητοποίηση του παιδιού του. Από την άλλη μπορεί να γίνει αυστηρός και να προκαλέσει μείωση αυτοεκτίμησης του παιδιού του.

Μια μητέρα που ζει μόνη, πιθανόν να νιώθει μόνιμα κουρασμένη και οργισμένη. Ενδεχομένως  να εκδηλώνει γκρίνια, θλίψη και αποθάρρυνση και να καταπιέζει μόνιμα τις δικές της ανάγκες  για χάριν των παιδιών της, ενώ είναι φαινόμενο της εποχής οι ψυχοσωματικές ασθένειες που δεν προλαμβάνονται με αγωγή αφού πρόκειται για αυτοάνοσες ασθένειες που δεν χρίζουν ιατρικής ή άλλης μέριμνας δεν καταπολεμούνται και δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή στο πλείστων από αυτές.

 Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι η άμεση επίδραση στον παιδικό ψυχισμό.

- Στην περίπτωση του θανάτου του ενός γονέα, ο γονιός που μένει, όπως και τα παιδιά, έχουν να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του πένθους και την αποδοχή μιας νέας κατάστασης. Η όλη διαδικασία είναι επίπονη, δεδομένου ότι ο ένας γονέας προσπαθεί να διαχειριστεί το δικό του πένθος και ταυτόχρονα να στηρίξει και να καλύψει τις υλικές και ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών του.

 -Στην περίπτωση διαζυγίου και τον χωρισμό του ζευγαριού εδώ αντιμετωπίζονται πολλές και διάφορες περιπτώσεις. Συνήθως οι διαδικασίες και οι αλλαγές που συνοδεύουν τον χωρισμό του ζευγαριού είναι επώδυνες και δύσκολες, τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά. Συχνά συνυπάρχουν έντονα συναισθήματα θυμού θλίψης, αμφιθυμίας και άρνησης σε διάφορα επίπεδα. Ακόμη και κατάσταση πένθους συνάττεται, αφού ο χωρισμός είναι στην ουσία η απομάκρυνση αλλά και ένας μικρός Θάνατος.

Διάφορες κοινωνιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς,  έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διάφορα είδη παραβατικής συμπεριφοράς. Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο, περισσότερες συγκρούσεις με τους γονείς, λιγότερη επίβλεψη από τους γονείς και συχνότερη εμπλοκή με ουσίες.

Από ψυχολογική άποψη, αρκετά παιδιά αναλαμβάνουν το ρόλο του συζύγου, του υποστηρικτή με στόχο να προστατεύσουν τον γονέα τους από αρνητικά συναισθήματα. Στην περίπτωση που ο γονέας είναι αδύναμος, το παιδί ενδέχεται να αναλάβει ρόλο γονέα, νιώθοντας την υποχρέωση να φροντίζει το γονέα του.

Επιπρόσθετα, ο κοινωνικός αποκλεισμός των μονογονεϊκών οικογενειών, ακόμα και συγκαλυμμένος, μπορεί να κάνει τα παιδιά θύματα του κοινωνικού ρατσισμού και της κοινωνικής απόρριψης

Είναι όμως σημαντικό να αναφερθεί ότι παρότι τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών αντιμετωπίζουν συχνά περισσότερα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν και τους δύο γονείς και μπορούν να μεγαλώσουν με πολύ πιο υγιή τρόπο και να αναπτύξουν καλύτερη κοινωνικοποίηση και πρότυπα συμπεριφοράς.

Το μυστικό για μια λειτουργική και ευτυχισμένη οικογένεια

Γονείς αισθανθείτε εσείς πρώτα καλά. Αντικατοπτρίζεται το συναίσθημα σας στα μάτια του παιδιού σας. Ικανοποιείστε και τις δικές σας ανάγκες για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε και στις ανάγκες των παιδιών σας.
Δώστε απλόχερα αγάπη, στοργή, σημασία και υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι είναι το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή σας
Βάλτε όρια στην ανάρμοστη συμπεριφορά και αποφύγετε την υπερπροστασία ή τον υπερβολικό αυταρχισμό
Αφιερώστε χρόνο για να μιλάτε με το παιδί σας και για να το ενθαρρύνετε να μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις και τα συναισθήματά του
Μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια…ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!! ,,,κάθε πόρτα κλείνει τα δικά της προβλήματα γιατί όλοι μας έχουμε προβλήματα. Γι αυτό ζήτα για να σου δοθεί…εάν δεν ζητήσεις δεν θα το ξέρει κανείς για να σε στηρίξει.. τόσο απλό.

Ο ρόλος της οικογένειας στις μέρες μας

Η οικογένεια είναι η δύναμη του κοινωνικού ιστού . Το σύνολο των οικογενειών(μικροοικονομικά) που διέπονται από υγεία και ευημερία αντικατοπτρίζει μια υγιείς και ευήμερη κοινωνία και σε μεγαλύτερο κύκλο (μακροοικονομικά) ένα υγιές και ευήμερο κράτος. Η οικογένεια είναι η δύναμη στήριξης των ατόμων που την απαρτίζουν, μέσα από εκεί ξεκινάει η ζωή και ο χαρακτήρας του κάθε μελλοντικού πολίτη.

Εμείς ο Σύλλογος Μονογονεϊκή Οικογένεια & Γυναίκα  είμαστε δίπλα σας βάζουμε τα δυνατά μας να στηρίξουμε όλοι οι γονείς μαζί τα παιδιά μας, να τους μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας, τα ήθη, τα έθιμα της χώρας μας, την πίστη για την ζωή και τις Αξίες. Είμαστε δίπλα σας για όλους εσάς τους γονείς τους ήρωες της καθημερινότητας που μέσα από αντίξοες συνθήκες είσαστε εκεί για τα παιδιά σας!!!!Είμαστε εδώ για τα παιδιά όλων μας!!!

 

footer-logo.png
Γυναίκα Πυρήνας Οικογένεια
Επονιτών 7, Κάτω Καλάμάκι - Άλιμος
Τηλ.: +30 2111 179 425
monogoneikioikogenia@gmail.com
© Copyright 2023 monogoneikioikogenia.com. All Rights Reserved.
Web D.D. By 49studio.gr

Search