ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια ημέρα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
Image

Η ιστορία πίσω από την παγκόσμια ημέρα

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει, σε παγκόσμια κλίμακα, όλες τις κοινωνίες. Η βία στην ολότητά της αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που πρέπει να εξαλειφθούν. Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα της αυτής της εξάλειψης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε για την μνήμη των αδελφών Μιραμπάλ, οι οποίες αγωνίστηκαν ενάντια στο Ραφαήλ Τρουχίγιο, δικτάτορα της Δομινικανής Δημοκρατίας και δολοφονήθηκαν με διαταγή του ίδιου στις 25/11/1960. Οι γυναίκες αυτές έμειναν γνωστές ως Πεταλούδες και έγιναν σύμβολα λαϊκής και φεμινιστικής αντίστασης, καθώς σκοτώθηκαν για τις αξίες, τις ιδέες που πρέσβευαν και για να μπορέσουν οι συνάνθρωποί τους να ζήσουν με ελευθερία.
Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα που μετά από τόσα χρόνια, η βία κατά των γυναικών ακόμα συνεχίζεται και δυστυχώς εμφανίζεται μπροστά μας, όλο και πιο συχνά. Η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική παρενόχληση, ακόμα και σε εργασιακό περιβάλλον, το trafficking, το stalking, το body shaming, είναι κάποια δείγματα κακοποιητικής συμπεριφοράς. Τους τελευταίους μήνες, αυτές οι μορφές όλο και ξεδιπλώνονταν μπροστά μας και έτσι ήρθαμε αντιμέτωποι με γεγονότα που μας συγκλόνισαν, τόσο για τις γυναικοκτονίες, όσο με το body shaming και την ψυχολογική βία που υπέστησαν διάφορες γυναίκες. 13 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τον σύντροφό τους ή τον σύζυγο τους.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την έκταση που έχει πάρει το θέμα και γι’ αυτό είναι χρέος μας να δείξουμε την απαραίτητη σοβαρότητα, ώστε να συνεχίσουμε να παλεύουμε με στόχο της εξάλειψη της βίας.

footer-logo.png
Γυναίκα Πυρήνας Οικογένεια
Επονιτών 7, Κάτω Καλάμάκι - Άλιμος
Τηλ.: +30 2111 179 425
monogoneikioikogenia@gmail.com
© Copyright 2023 Finance. All Rights Reserved.

Search