Νέο Δελτίο Τύπου-Συνεπιμέλεια και την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου προς διαβούλευση

Δελτιο τυπου για την συνεπιμελεια σελίδα 0001
Σύλλογος
Γυναίκα & Μονογονεϊκή Οικογένεια.
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Διακριτικός Τίτλος :Γυναίκα Πυρήνας Οικογένειας
Προστασία & Υποστήριξη Ειδικών Ομάδων

Ημερομηνία 03.12.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητά μας μέλη με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το μεγάλο και πολυσυζητημένο Θέμα ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ και την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου προς διαβούλευση.

Σήμερα η Πρόεδρος του συλλόγου μας Ειρήνη Τσεσμελή και ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Δημητρίου παραβρεθήκαν σε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο, τον κ. Γρίβα Γεώργιο Πρόεδρος των Δικαστηρίων και τον κ. Μακρυγιάννη Κωνσταντίνο μέλος της νομοπαρασκευαστικής.
Κατόπιν έκθεσης των προβληματισμών μας σε κάποια σημεία προς συζήτηση διαπιστώσαμε την αμέριστη στήριξη τους απέναντι στις Μονογονεϊκές Οικογένειες.
Να εξηγήσουμε το ως προς κάποια σημεία, διότι η Συν επιμέλεια όπως όλοι μας γνωρίζουμε σύμφωνα με την αρχή της ισότητας των δύο φύλων είναι από την πλευρά μια διάταξη η οποία θα πρέπει να θεσμοθετηθεί στην χώρα μας αφού είμαστε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς ως κράτος μέλος αναμφισβήτητα. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει πλήρως να κατανοήσουμε ότι το παιδί δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Συγκεκριμένα για τους διαζευγμένους κανένας από τους δύο δεν φέρνει από το σπίτι του το παιδί. Το παιδί ή τα παιδιά είναι η συνέχεια και των δύο γονιών. Είναι λοιπόν κοινά αποδεκτό ότι και οι δύο γονείς έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις απέναντι στα παιδιά τους εκτός από δικαιώματα.

Ο υπουργός και το επιτελείο του γνωρίζουν τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι Μονογονεϊκές Οικογένειες και στόχος του υπουργού είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο δίκαιο και σωστό με έναν και βασικό στόχο το ευνοϊκότερο και το καλύτερο για την καλή ψυχολογία των παιδιών.
Κατόπιν συμφωνίας των γονιών σε συνάρτηση με τα παιδιά θα υπάρχει η συν επιμέλεια. Η διαμεσολάβηση που προτείναμε ο παιδοψυχολόγος και ο κοινωνικός λειτουργός θα λαμβάνουν μέρος σε κάθε αίτηση διαζυγίου ώστε να λαμβάνεται η καλύτερη δυνατή λύση. Οι αποφάσεις με διαμεσολάβηση σημαίνει λιγότερα έξοδα και αποφυγή των ψυχοφθόρων δικαστικών αγώνων. Σε περίπτωση που φτάνει η υπόθεση στο δικαστήριο έχει προβλεφθεί το εργαλείο της νομικής βοήθειας για τους άνεργους με χαμηλά εισοδήματα, που είναι συνήθως η μητέρα η παροχή είναι εντελώς δωρεάν. Η εναλλασσόμενη κατοικία είναι στα πλαίσια του χρόνου που ορίζεται στον πατέρα να έχει τα παιδιά και συγκεκριμένα 10 ημέρες τον μήνα μάξιμουμ και σύμφωνα με τις δυνατότητες του.
Ως σύλλογος καταθέσαμε αίτημα για τα κάτωθι:

Α. όσες μητέρες δεν λαμβάνουν διατροφή να αναλαμβάνει το κράτος πρόνοιας και δικαιοσύνης να καταθέτει το επίδομα της διατροφής όπως λαμβάνουν όλες οι μητέρες από την χώρα τους σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Διατάξεις.

Β. Ζητήσαμε να νομοθετηθεί το επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας που θα στηρίζει την μητέρα με μηνιαία καταβολή όπως ακριβώς προνοούν και προλαμβάνουν την φτωχοποίηση και την παιδική φτώχεια σύμφωνα με διάταξη της ΕΕ και τον Μηχανισμό στήριξης των Μονογονεϊκών Οικογενειών.
Είναι δικαιώματα των μητέρων που μεγαλώνουν παιδιά. Στα Σκανδιναβικά και Ευρωπαϊκά Κράτη ισχύει για την μητρότητα για την υπογεννητικότητα και την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας.
Περισσότερα και αναλυτικότερα θα συζητήσουμε στην διαδικτυακή μας ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 12.00π.μ.