Δελτιο τύπου για τις Μονογονεικές Οικογένειες

Σύλλογος Γυναίκα & Μονογονεϊκή Οικογένεια.logo news
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Διακριτικός Τίτλος :Γυναίκα Πυρήνας Οικογένειας
Έκθεση Κατάθεσης Σύστασης 29.10.2019 Πρωτοδικείο Αθηνών Α.Μ 489428 α. κ 420/2019

Ημερομηνία 21.03.2020

Ο Σύλλογος Μονογονεϊκή Οικογένεια και Γυναίκα επιστεί την προσοχή σε όλους τους φορείς σχετικά με τις Μονογονεϊκές Οικογένειες. Στην Ελλάδα το πλείστων των γυναικών.

Πάνω από τις μισές μονογονεϊκές οικογένειες δεν λαμβάνουν επίδομα διατροφής και είναι ΑΝΕΡΓΕΣ. Να ληφθεί υπόψιν ότι στην Ελλάδα το σύνολο των μονογονεϊκών οικογενειών σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Υπουργείου εσωτερικών σε σχέση με τα διαζύγια και των γάμων-συμφώνων συμβίωσης αφορά περίπου το 28% των οικογενειών στην Ελλάδα.

Μια γυναίκα λοιπόν μόνη επιφορτίζεται την στήριξη σε όλα τα επίπεδα των παιδιών που απαρτίζουν την οικογένεια. Η ανασφάλεια είναι τεράστια εξαιτίας της κατάστασης και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν πόροι για να προμηθευτούν έστω τα βασικά αναγκαία αγαθά.

Όλες αυτές τις ημέρες καμία πρόνοια και κανένα μέτρο δεν έχει ούτε ανακοινωθεί ούτε ληφθεί για μια όχι ευκαταφρόνητη μερίδα του πληθυσμού που έχει αντίκτυπο στην παιδική φτώχεια.

Κανένα ΜΜΕ δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή σε αυτήν την ευπαθή ομάδα που θεωρείται ένα ισχυρό κατά τα άλλα μέρος του κοινωνικού ιστού που αναθρέφει μεγαλώνει και μεριμνά για την νέα γενιά των Ελλήνων πολιτών.

Το κράτος είναι υποχρεωμένο να προβλέψει για την ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα. Οι μονογονεϊκές οικογένειες που κατοικούν σε μισθωμένες κατοικίες τι θα απογίνουν? Όπως αντιλαμβάνεστε πολλές από αυτές τις οικογένειες είναι άνεργες μητέρες και δεν έχουν δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ διότι δεν πληρούν το απαιτούμενο χρονικό διάστημα σε εργασία ώστε να το δικαιούνται.

Είναι ζωτικής σημασίας να προβλεφθεί ένα επίδομα για τις μονογονεϊκές οικογένειες όπως έχει προβλεφθεί στην Αγγλία, στην Γαλλία, στην Γερμανία, στις σκανδιναβικές χώρες καθώς και στην Κύπρο.

Το οικογενειακό επίδομα που για τις περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες είναι το μόνο εισόδημα και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ελάχιστο και δεν είναι δυνατόν να στηρίξει την οικογένεια για έναν μήνα. Βασικά δεν αρκεί ούτε για δύο ημέρες.

Το κράτος πρόνοιας και αλληλεγγύης επιβάλλεται να σταθεί αρωγός αυτές τις δύσκολες ημέρες να επιστρατεύσει τους Δήμους και την Περιφέρεια ώστε να μην πεινάσουν και να μην πεινάνε τα Ελληνόπουλα.

Μέσω του taxis και της πλατφόρμας του Α21 είναι εύκολο να διασταυρωθούν τα στοιχεία για τις άπορες μονογονεϊκές οικογένειες και να προβλεφθεί ένα επίδομα για αυτές, όπως και οι άλλες χώρες προνόησαν . Είναι χρέος όλων μας.

Επιπρόσθετα άμεσα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι συντάξεις χηρείας που οι προσωρινές αποφάσεις έρχονται από το 2016 και 2017. Γνωστοποιείται δε με το παρόν Δελτίο Τύπου ότι πολλές είναι οι περιπτώσεις που έχουν προβεί και σε δεύτερες αιτήσεις επίσπευσης και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Είναι αδύνατον να περιμένουν οικογένειες μονογονεϊκές από χηρεία να ζήσουν με 200 και 300 ευρώ την στιγμή που αδιαμφισβήτητα δικαιούνται την σύνταξη από χηρεία και τόσο το ασφαλιστικά ταμεία όσο και το Γ.Λ.Κ. ολιγωρεί.

ΑΜΕΣΑ λοιπόν καλείται ο υπουργός εργασίας και το τμήμα κοινωνικής αλληλεγγύης και φτώχειας και όλοι οι κυβερνητικοί φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπεί η παιδική πείνα και φτώχια.

Η Πρόεδρος

Τσεσμελή Ειρήνη